BÓKAY EGÉSZSÉGPERCEK – A BÓKAY GYERMEKKLINIKÁÉRT ALAPÍTVÁNY PODCASTJE 

A sikeres 2020-as évad után ismét érkezik a Bókay Egészségpercek Podcast: folytatjuk az edukációs sorozatunkat, az izgalmas beszélgetéseket az I. Sz. Bókay Gyermekklinikán dolgozó, a hazai gyermekgyógyászat jeles orvosaival és ápolóival, szakembereivel. Figyeljék a közösségi oldalainkat!

  1. július 1-ével, útnak indult a Bókay Gyermekklinikáért Alapítvány online rádiócsatornája, „Bókay Egészségpercek” Podcast.

Mi, akik a Bókay Gyermekklinika Alapítványnál dolgozunk, minden platformon szeretnénk segítséget nyújtani a nálunk gyógyuló gyermekek szüleinek. A karitatív küldetésű podcast csatorna műsorvezetője, Pauer Krisztina.

Minden második szerdán az I. Sz. Bókay Gyermekklinika orvosaival, ápolóival, pszichológusaival, szakembereivel hallgathatnak tartalmas, érdekes beszélgetéseket. A podcast-tel testet és a lelket is segítjük: az interjúkban ismeretterjesztő anyagok, praktikus szakmai tanácsok hangoznak el, és az orvosokat, ápolókat, dietetikust, pszichológusokat is bemutatjuk.

 

2021-ES ÉVAD ADÁSAI

 

12. adás: Dr. Várkonyi Ildikó klinikai főorvos, a Radiológiai Osztály osztályvezetője
2021. október 6.

Ezen a héten D. Várkonyi Ildikót ismerhetik meg, aki tanulmányait summa cum laude végezte el, kisebb kitérőket követően lett gyermekradiológus, 1996 óta a Bókay Gyermekklinika radiológiai osztályának az oszlopos tagja, majd 2014-től a vezetője. Szívügye az oktatás, a tudás átadása, és hisz abban, hogy a radiológia “izgalmas” világa a gyógyítási folyamatok alappillére. Ildikó konzulensként több diákot koordinál, de ugyanakkora szeretettel segít a gyermekek szüleinek megérteni az vizsgálatokon zajló folyamatokat, ezzel megkönnyítve az esetlegesen fellépő kellemetlenségeket.

 

 

11. adás: Lénád Tímea a Pulmonológiai Osztály osztályvezető főnővére
2021. szeptember 22.

Az eheti adásban Lénárd Tímeával, a pulmonológiai osztály főnővérével készült interjút hallgathatják meg. Tímea 1993 óta dolgozik a Gyermekklinikán, élete legnagyobb álma volt, hogy gyerekekkel foglalkozhasson. A főnővérrel szót ejtettünk a hivatásáról, az osztályon felmerülő nehézségekről, kihívásokról, a közösségről és a szülői segítségről is.

 

 

10. adás: Dr. Szabó Attila az I. Sz. Bókay Gyermekklinika igazgatója, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese és a Bókay Gyermekklinika Alapítvány elnöke
2021. szeptember 08.

A Bókay Egészségpercek Podcast legújabb adásában dr. Szabó Attilával, az I. Sz. Bókay Gyermekklinika igazgatójával beszélgettünk, aki emellett a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese, az MTA rendes tagja, egyetemi tanár, és a Bókay Gyermekklinika Alapítvány elnöke. Az Igazgató úrral sok értékes témát érintettünk a beszélgetés alatt: hogyan érkezett meg a gyermekgyógyászat az életébe, milyen út vezetett a rektorhelyettesi pályához, mit jelent egy Gyermekklinikát vezetni és hogy milyen nehézségekkel kell olykor megküzdeni az alapítványnak.

 

 

9. adás: Dr. Bókay János klinikai főorvos
2021. augusztus 25.

Ez alkalommal Dr. Bókay János klinikai főorvost ismerhetik meg.
A klinikai főorvos csak az utolsó pillanatban döntötte el, hogy gyermekorvosa lesz. Ükapja és dédapja a hazai gyermekgyógyászat nagy úttörői voltak és az I. Sz. Bókay Gyermekklinika európai hírnevének kiépítésében is fontos szerepet játszottak. A podcast sorozatunk részeként a vele készült interjúban dr. Bókay János arról is beszélt, hogy milyen rögös úton került a klinikára, ahol több mint 30 éve dolgozik. Mesélt életútjáról, a gyermekgyógyászat iránti szeretetéről, felmenőiről, és a klinika mindennapjairól.

 

 

8. adás: Dr. Tulassay Tivadar professzor, nefrológus gyermekgyógyász, az MTA rendes tajga
2021. augusztus 4.

Ezen a héten a gyermekgyógyászat egy kiemelkedő tudósával, dr. Tulassay Tivadarral professzorral, nefrológus gyermekgyógyásszal, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjával készítettünk interjút. A professzor úr 1993 és 2013 között igazgatóként vezette az I. Sz. Bókay Gyermekklinikát, valamint 1995 és 2000 között a Semmelweis Egyetem általános és klinikai rektorhelyettese volt, majd 2003–2012 között az egyetem rektori pozícióját töltötte be. Tulassay professzor úr beszélt a klinika múltjáról, a
gyermekgyógyászat történelméről, a hivatásának szeretetéről és a jövőről.

 

 

7. adás: Dr. Szeifert Lilla egyetemi adjunktus, a Csecsemő Osztály osztályvezetője
2021. július 21.

A Bókay Egészségpercek eheti adásában Dr. Szeifert Lillával a Csecsemő Osztály vezetőjével beszélgettünk. Az egyetemi adjunktus 2006-ban végzett a Semmelweis Egyetemen, az egyetemi és PhD-évei alatt a krónikus vesebetegek hangulat- és alvászavarait, életminőségét kutatta, majd 2010-ben került rezidensként az I. Sz. Gyermekklinikára. Idén tavasszal szerezte meg a gyermekneurológia ráépített szakképzést, jelenleg a Csecsemő Osztályt vezeti, ahol főként a központi idegrendszerrel betegséggel küzdő csecsemők ellátását segíti. Az osztályvezető mesélt gyermekkori álmáról, hogy gyermekgyógyász lehessen, valamint beszélt az osztály mindennapi életéről, új szerepéről, feladatairól a munkájáról.

 

 

6. adás: Dr. Czövek Dorottya csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos
2021. július 7.

Az eheti adásban Dr. Czövek Dorottyával, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika 2018-ban Junior Príma Díjjal kitüntetett orvosával a Gyermekpulmonológiai Kutatócsoport vezetőjével beszélgettünk. A szakorvos elsősorban az izom- és tüdőbeteg gyerekek lélegeztetésének különböző tüdőgyógyászati és kardiológiai hatásainak vizsgálata mellett cisztás fibrózisban szenvedőkkel foglalkozik. Dorottya elkötelezett a tüdőbetegségben szenvedő gyermekek gyógyítása iránt, mindig is gyerekekkel szeretett volna foglalkozni.

 

 

5. adás: Dr. Agócs Róbert csecsemő- és gyermekgyógyász rezidens
2021. június 23.

Ezen a héten a jövő orvosai közül Dr. Agócs Róberttel beszélgettünk. Róbert csecsemő- és gyermekgyógyász rezidensként dolgozik a Bókay Gyermekklinikán és az interjúból kiderült, a jövőben milyen irányba szeretne tartani.ünk
A rezidens mesélt a munkájából adódó, gyermekek gyógyításából fakadó kihívásokról, a covid nehezebb időszakáról is.

 

 

4. adás: Dr. Szabó Dolóresz a Gasztroenterológiai és Hepatológiai osztály szakorvosa
2021. június 9.

Ezen a héten Dr. Szabó Dolóresz a Gasztroenterológiai és Hepatológiai szakorvosa a Bókay Egészségpercek Podcast interjú alanya. Az egyetemi tanársegéd 2011-ben szerezte meg az általános orvosi diplomáját a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán, summa cum laude minősítéssel. A gyermek gasztroenterológiai témában végzett PhD. munkáját követően sikeres csecsemő- és gyermekgyógyász szakvizsgát tett 2018-ban, majd megkezdte a gyermek-gasztroenterológiai szakképzését. Kiemelt szakmai érdeklődési területe a csecsemő- és gyermekkori májbetegségek, erre a területre szeretne specializálódni, jelenleg is főként ezen a területen dolgozik. Dolóresz mind az életben, mind a munkája során nagyon fontosnak tartja az alázatot és igyekszik ennek szellemében dolgozni.

 

 

 

 

3. adás: Dr. Kincs Judit – a Csecsemő Osztály osztályvezető klinikai főorvos
2021. május 26.

Ezúttal Dr. Kincs Judittal a Csecsemő osztályvezetőjével, klinikai főorvosával beszélgettünk, aki jelenleg a Gyermekklinika Intermedier Osztályát is vezeti: ez az az osztály, ahol a COVID gyanús beteg gyermekek
ellátását végzik. Ők kezelik és gondozzák a COVID fertőzést követő többszervi gyulladásban is szenvedő gyerekeket. Kincs Judittal beszélgettünk az életpályájáról, munkájáról, a gyermekek iránti mérhetetlen szeretetéről és a klinika mindennapjairól.

 

 

 

2. adás: Szóka Zoltánné, Zsuzsa – a Csecsemő Osztály osztályvezető főnővére
2021. május 12.

Az Ápolók világnapjára egy diplomás ápolóval készült interjúval készültünk: ezen a héten Szóka Zoltánné, Zsuzsával a Csecsemő osztály főnővérével beszélgettünk. Zsuzsa 1992-ben végzett a Semmelweis Ignác Egészségügyi szakközépiskolában, miután az 1-es számú Nőgyógyászati klinika Koraszülött osztályán helyezkedett el.
Az ott töltött 4 év után a Bókay Gyermekklinika PIC Osztályán folytatta munkáját. Második gyermeke születése után a Klinika Csecsemő Osztályára került, ahol 2008-tól a főnővéri feladatokat is ellátja. A főnővér mesélt a csecsemő és intermedier osztályról, a Covid-19 járvány okozta nehézségekről és a hivatásának szeretetéről.

 

 

 

1. adás: Dr. Krikovszky Dóra PhD – egyetemi adjunktus, Gyermektüdőgyógyászat
2021. április 28.

A mai adásban Dr. Krikovszky Dóra egyetemi adjunktussal, tanulmányi felelőssel beszélgetünk.
Krikovszky Dóra klinikai orvosi munkája 2004-ben indult, majd a csecsemő – és gyermekgyógyászati szakvizsga megszerzését követően gyermektüdőgyógyászatra szakosodott, azóta a Bókay Gyermekklinika pulmonológiai osztályának munkatársa.
Az egyetemi adjunktus mesélt a hivatásáról, a gyerekek gyógyulásáról, a Covid-19 járvány okozta nehézségekről és az osztály helyzetéről.

 

 

 

 

2020-AS ÉVAD ADÁSAI

 

12. adás: Nagy Erika – az Újszülött Sebészeti Osztály főnővére

Ez alkalommal Nagy Erikával az Újszülött Sebészeti Osztály főnővérével beszélgettünk. Az osztály 1992 novembere óta ellátja és gondozza a Semmelweis Egyetem I. és II. Nőgyógyászati Klinikájáról és az ország bármelyik újszülött- és csecsemőosztályáról áthelyezett, fejlődési rendellenességgel született, többnyire sebészeti beavatkozást igénylő kis betegeket. Erika elhivatottsága, kedvessége és a munkája iránti alázata a beszélgetésünkkor is érezhető volt. A főnővérrel beszélgettünk a mindennapokról a mélypontokról és a klinikai munkafolyamatokról.

 

11. adás: Dr. Kelen Kata – Vese Osztály osztályvezető, klinika főorvos

Dr. Kelen Katával klinikai főorvossal, a Veseosztály vezetőjével és a Klinika (magyar) tanulmányi felelősével ismerkedhetnek meg a mai epizódban. A Vese Osztályon a vese és a húgyútak gyulladásos betegségeitől kezdve, a veleszületett rendellenességeken át a szerzett vesebetegségig, a teljes spektrum kezelésével, gyógyításával foglalkoznak. Az interjú során a klinikai főorvos mesélt a munkájáról, az osztályt érintő problémákról, lehetőségekről, a Klinikán folyó oktatásról, és az Arany Anyu kitüntetéséről is.

 

 

10. adás: Dr. Dezsőfi Antal – Gasztroenterológiai és Hepatológiai Osztály osztályvezetője, egyetemi docens

A mai adásban Dr. Dezsőfi Antalt, a Gasztroenterológia és Hepatológiai Osztály osztályvezetőjét, egyetemi docenst ismerhetik meg. Az osztály profiljába elsősorban az emésztőrendszer (a bélcsatorna, a gyomor, a máj, a vastagbél és a hasnyálmirigy) megbetegedései tartoznak. Kezelik a gyulladásos-, a fekélyes, valamint az idült gyulladással járó Crohn betegséget. Jelentős feladatuk a májbeteg gyermekek kivizsgálása, kezelése és a nagyobbak felkészítése a májátültetésre. Speciális szakterületek mellett ellátják az általános belgyógyászati panaszokkal beutalt területileg hozzájuk tartozó gyermekeket is. Az egyetemi docenssel a munkájáról, a betegség tendenciájáról, a gyermekek májbetegségéről, kezeléséről és gyógyulásokról beszélgettünk.

 

9. adás: Dr. Krivácsy Péter – a Sürgősségi Betegellátó Osztály osztályvezetője, klinikai főorvos

A mai adásban, Dr. Krivácsy Péter klinikai főorvost, a Sürgősségi Betegellátó Osztály osztályvezetőjét ismerhetik meg. A főorvos úr 5 éve dolgozik a Bókay Gyermekklinikán, ahova prof. dr. Szabó Attila igazgató úr invitálta. Az osztályvezető úrral beszélgettünk az osztályon való munkájáról, a gyermekek érdekeiről, a szülői feladatokról, a kórházban zajló projektről, illetve a színes, izgalmas és új kihívásokról.

 

8. adás: Filer-Rácz Gabriella – a Sebészeti Osztály főnővére

Ebben az adásban Filer-Rácz Gabriellát, a Sebészeti Osztály főnővérét mutatjuk be. Gabriella 2002-től dolgozik az  I. Sz. Bókay Gyermekklinikán először a Gasztroenterológiai és Hepatológiai Osztályon dolgozott, majd a kisfia születése után, 2014 szeptemberétől a Sebészeti Osztály főnővére. Gabriellával szó esett az osztályon való munkájáról, a gyermekek mindennapjairól, a szájsebészeti, mellkasi, hasi és húgyúti szerveket érintő beavatkozásokról.

 

7. adás: Dr. Nagy Krisztián – a Bókay Arcrekonstrukciós Centrum osztályvezető, egyetemi docens

A mai adásban Dr. Nagy Krisztián a Bókay Arcrekonstrukciós Centrum vezetőjével, egyetemi docenssel készült interjú. Az egyetemi docens 2010 óta a Semmelweis Egyetem I.sz. Bókay Gyermekklinika ajak- és szájpadhasadékos munkacsoportjának sebészeti vezetője. A podcast adásunkban beszélgettünk a hivatásáról, a klinikán való munkájáról, az arcrekonstrukciós műtétekről, kihívásokról és örömteli pillanatokról is.

 

6. adás: Szökőné Galambos Anita – PIC osztály főnővér

Ezen a héten Szökőné Galambos Anitát, a PIC Osztály főnővérét ismerhetik meg. Anita többek között az I. Sz. Bókay Gyermekklinikán végezte a gyakorlatát, tanulmányai végeztével egyből a Gyermekklinika PIC osztályán kezdett el dolgozni, 2014 óta az osztály főnővére. Az adásban a főnővér mesél a mindennapi munkában felmerülő kihívásokról, a főnővéré válásáról, hivatásáról, és a gyermekek kezeléséről.

 

 

5. adás: Dr. Phd Szabó Miklós – habilitált egyetemi docens

Dr. Szabó Miklós, habilitált egyetemi docens, a Neonatológiai Tanszéki Csoport és az Újszülött Intenzív Osztály vezetője.
Az Újszülött Intenzív Osztály (NIC) a Közép-Magyarországi Régió, valamint Nógrád és Heves megye legsúlyosabb beteg kora- és újszülöttjeinek életmentését végzi.
A világszínvonalú diagnosztikus eszközök és a közelmúltban teljesen megújult műszerpark mellett Magyarországon a legszélesebb konzíliáriusi szakorvosi háttér segíti a legsúlyosabb betegségben szenvedő újszülöttek gyógyítását. A NIC osztályon olyan speciális terápiák kerülnek alkalmazásra, mint például a nitrogénmonoxid belélegeztetés, vagy a hypotremiás kezelés.

 

 

4. adás: Máté Orsolya – klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus

Máté Orsolya klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus az I. Sz. Bókay Gyermekklinika szomatikus osztályain, legnagyobb arányban a diabétesz osztályon dolgozik. A Gyermekklinika szakorvosai, pszichológusai, terapeutái egy szorosan együttműködő csapatban dolgoznak, hogy többek között a diabétesszel élő gyermekek és családjaik egyéni nehézségeikhez és körülményeihez szabva, a számukra legmegfelelőbb ellátásban részesülhessenek. Orsolyával beszélgettünk a terápiákról, a klinikán való munkájáról, hivatástudatáról.

 

 

3. adás: Dr. Tóth-Heyn Péter – a Diabétesz, Endokrinológiai és Metabolikus Osztály osztályvezetője, a klinika igazgatóhelyettese, egyetemi docens

Dr. Tóth-Heyn Péter a Diabétesz, Endokrinológiai és Metabolikus Osztály osztályvezetője, a klinika igazgatóhelyettese, egyetemi docense. Orvosi tanulmányait a Semmelweis Egyetemen végezte, 1991-ben, 1992. januártól dolgozik az I.sz. Bókay Gyermekklinikán. Csecsemő- és gyermekgyógyászat szakvizsgája után kezdetben a vesegyógyászat, ezen belül is elsősorban az újszülött vese működése volt érdeklődése központjában, majd néhány év múlva a diabetológiát választotta. A klinika 175 éves jubileuma alkalmából első alkalommal szervezte meg a Tour de Bókay nevű jótékonysági kerékpáros megmozdulást, amin azóta is minden évben sok százan vesznek részt.

 

 

2. adás: Dr. Luczay Andrea – Endokrinológus

Dr. Luczay Andreával a Diabétesz, Endokrinológiai és Metabolikus Osztály osztályvezetője, egyetemi docens. A doktornő 1990 óta dolgozik a Bókay Gyermekklinikán és nagyon hamar kapcsolatba került a diabéteszes gyerekek ellátásával.
Andreával a klinikán gyógyuló gyerekekről, a hivatásáról, a klinika mindennapjairól, a munkájában rejlő kihívásokról, örömökről és a diabéteszben megjelenő új technológiákról beszélgettünk.

 

1. adás: Kiss Erika – vezető dietetikus és táplálkozástudományi szakértő

Erika a Semmelweis Egyetem I.sz. Bókay Gyermekklinikáján dolgozik 2008 óta. Gyermekkori álmát váltotta valóra azzal, hogy elsősorban gyerekekkel foglalkozik, és egy szelíd gyógymód, segítségével javíthat az egészségi állapotukon. Az osztályon cukorbeteg, valamint endokrin és anyagcsere betegségben szenvedő gyermekek és fiatalok kivizsgálásával és kezelésével foglalkoznak. Erikával dietetikusi hivatásról, a betegség kialakulásáról, tendenciájáról, a gyermekek cukorbetegségéről, és annak kezeléséről és a klinika ezen osztályán folyó munkájáról beszélgettünk.

 

A podcast létrejöttét a Magyar Nemzeti Bank támogatta.

Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány

1083 Budapest, Bókay János u. 53.

+36 (20) 670 1612

info@bokaygyermekklinika.hu

13 + 2 =