BÓKAY EGÉSZSÉGPERCEK – A BÓKAY GYERMEKKLINIKÁÉRT ALAPÍTVÁNY PODCASTJE PAUER KRISZTINÁVAL

  1. július 1-ével, útnak indul a Bókay Gyermekklinikáért Alapítvány Podcast csatornája, „Bókay Egészségpercek- a Bókay Gyermekklinikáért Alapítvány podcastje, Pauer Krisztinával”.

Mi, akik a Bókay Gyermekklinika Alapítványnál dolgozunk, minden platformon szeretnénk segítséget nyújtani a nálunk gyógyuló gyermekek szüleinek.

Az új, karitatív küldetésű podcast csatorna műsorvezetője, Pauer Krisztina.

Minden második szerdán az I. Sz. Bókay Gyermekklinika orvosaival, ápolóival, pszichológusaival, szakembereivel hallgathatnak tartalmas, érdekes beszélgetéseket.

A podcast-tel testet és a lelket is segítjük: az interjúkban ismeretterjesztő anyagok, praktikus szakmai tanácsok hangoznak el, és az orvosokat, ápolókat, dietetikust, pszichológusokat is bemutatjuk.

 

12. adás: Nagy Erika – az Újszülött Sebészeti Osztály főnővére

Ez alkalommal Nagy Erikával az Újszülött Sebészeti Osztály főnővérével beszélgettünk. Az osztály 1992 novembere óta ellátja és gondozza a Semmelweis Egyetem I. és II. Nőgyógyászati Klinikájáról és az ország bármelyik újszülött- és csecsemőosztályáról áthelyezett, fejlődési rendellenességgel született, többnyire sebészeti beavatkozást igénylő kis betegeket. Erika elhivatottsága, kedvessége és a munkája iránti alázata a beszélgetésünkkor is érezhető volt. A főnővérrel beszélgettünk a mindennapokról a mélypontokról és a klinikai munkafolyamatokról.

 

11. adás: Dr. Kelen Kata – Vese Osztály osztályvezető, klinika főorvos

Dr. Kelen Katával klinikai főorvossal, a Veseosztály vezetőjével és a Klinika (magyar) tanulmányi felelősével ismerkedhetnek meg a mai epizódban. A Vese Osztályon a vese és a húgyútak gyulladásos betegségeitől kezdve, a veleszületett rendellenességeken át a szerzett vesebetegségig, a teljes spektrum kezelésével, gyógyításával foglalkoznak. Az interjú során a klinikai főorvos mesélt a munkájáról, az osztályt érintő problémákról, lehetőségekről, a Klinikán folyó oktatásról, és az Arany Anyu kitüntetéséről is.

 

 

10. adás: Dr. Dezsőfi Antal – Gasztroenterológiai és Hepatológiai Osztály osztályvezetője, egyetemi docens

A mai adásban Dr. Dezsőfi Antalt, a Gasztroenterológia és Hepatológiai Osztály osztályvezetőjét, egyetemi docenst ismerhetik meg. Az osztály profiljába elsősorban az emésztőrendszer (a bélcsatorna, a gyomor, a máj, a vastagbél és a hasnyálmirigy) megbetegedései tartoznak. Kezelik a gyulladásos-, a fekélyes, valamint az idült gyulladással járó Crohn betegséget. Jelentős feladatuk a májbeteg gyermekek kivizsgálása, kezelése és a nagyobbak felkészítése a májátültetésre. Speciális szakterületek mellett ellátják az általános belgyógyászati panaszokkal beutalt területileg hozzájuk tartozó gyermekeket is. Az egyetemi docenssel a munkájáról, a betegség tendenciájáról, a gyermekek májbetegségéről, kezeléséről és gyógyulásokról beszélgettünk.

 

9. adás: Dr. Krivácsy Péter – a Sürgősségi Betegellátó Osztály osztályvezetője, klinikai főorvos

A mai adásban, Dr. Krivácsy Péter klinikai főorvost, a Sürgősségi Betegellátó Osztály osztályvezetőjét ismerhetik meg. A főorvos úr 5 éve dolgozik a Bókay Gyermekklinikán, ahova prof. dr. Szabó Attila igazgató úr invitálta. Az osztályvezető úrral beszélgettünk az osztályon való munkájáról, a gyermekek érdekeiről, a szülői feladatokról, a kórházban zajló projektről, illetve a színes, izgalmas és új kihívásokról.

 

8. adás: Filer-Rácz Gabriella – a Sebészeti Osztály főnővére

Ebben az adásban Filer-Rácz Gabriellát, a Sebészeti Osztály főnővérét mutatjuk be. Gabriella 2002-től dolgozik az  I. Sz. Bókay Gyermekklinikán először a Gasztroenterológiai és Hepatológiai Osztályon dolgozott, majd a kisfia születése után, 2014 szeptemberétől a Sebészeti Osztály főnővére. Gabriellával szó esett az osztályon való munkájáról, a gyermekek mindennapjairól, a szájsebészeti, mellkasi, hasi és húgyúti szerveket érintő beavatkozásokról.

 

7. adás: Dr. Nagy Krisztián – a Bókay Arcrekonstrukciós Centrum osztályvezető, egyetemi docens

A mai adásban Dr. Nagy Krisztián a Bókay Arcrekonstrukciós Centrum vezetőjével, egyetemi docenssel készült interjú. Az egyetemi docens 2010 óta a Semmelweis Egyetem I.sz. Bókay Gyermekklinika ajak- és szájpadhasadékos munkacsoportjának sebészeti vezetője. A podcast adásunkban beszélgettünk a hivatásáról, a klinikán való munkájáról, az arcrekonstrukciós műtétekről, kihívásokról és örömteli pillanatokról is.

 

6. adás: Szökőné Galambos Anita – PIC osztály főnővér

Ezen a héten Szökőné Galambos Anitát, a PIC Osztály főnővérét ismerhetik meg. Anita többek között az I. Sz. Bókay Gyermekklinikán végezte a gyakorlatát, tanulmányai végeztével egyből a Gyermekklinika PIC osztályán kezdett el dolgozni, 2014 óta az osztály főnővére. Az adásban a főnővér mesél a mindennapi munkában felmerülő kihívásokról, a főnővéré válásáról, hivatásáról, és a gyermekek kezeléséről.

 

 

5. adás: Dr. Phd Szabó Miklós – habilitált egyetemi docens

Dr. Szabó Miklós, habilitált egyetemi docens, a Neonatológiai Tanszéki Csoport és az Újszülött Intenzív Osztály vezetője.
Az Újszülött Intenzív Osztály (NIC) a Közép-Magyarországi Régió, valamint Nógrád és Heves megye legsúlyosabb beteg kora- és újszülöttjeinek életmentését végzi.
A világszínvonalú diagnosztikus eszközök és a közelmúltban teljesen megújult műszerpark mellett Magyarországon a legszélesebb konzíliáriusi szakorvosi háttér segíti a legsúlyosabb betegségben szenvedő újszülöttek gyógyítását. A NIC osztályon olyan speciális terápiák kerülnek alkalmazásra, mint például a nitrogénmonoxid belélegeztetés, vagy a hypotremiás kezelés.

 

 

4. adás: Máté Orsolya – klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus

Máté Orsolya klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus az I. Sz. Bókay Gyermekklinika szomatikus osztályain, legnagyobb arányban a diabétesz osztályon dolgozik. A Gyermekklinika szakorvosai, pszichológusai, terapeutái egy szorosan együttműködő csapatban dolgoznak, hogy többek között a diabétesszel élő gyermekek és családjaik egyéni nehézségeikhez és körülményeihez szabva, a számukra legmegfelelőbb ellátásban részesülhessenek. Orsolyával beszélgettünk a terápiákról, a klinikán való munkájáról, hivatástudatáról.

 

 

3. adás: Dr. Tóth-Heyn Péter – a Diabétesz, Endokrinológiai és Metabolikus Osztály osztályvezetője, a klinika igazgatóhelyettese, egyetemi docens

Dr. Tóth-Heyn Péter a Diabétesz, Endokrinológiai és Metabolikus Osztály osztályvezetője, a klinika igazgatóhelyettese, egyetemi docense. Orvosi tanulmányait a Semmelweis Egyetemen végezte, 1991-ben, 1992. januártól dolgozik az I.sz. Bókay Gyermekklinikán. Csecsemő- és gyermekgyógyászat szakvizsgája után kezdetben a vesegyógyászat, ezen belül is elsősorban az újszülött vese működése volt érdeklődése központjában, majd néhány év múlva a diabetológiát választotta. A klinika 175 éves jubileuma alkalmából első alkalommal szervezte meg a Tour de Bókay nevű jótékonysági kerékpáros megmozdulást, amin azóta is minden évben sok százan vesznek részt.

 

 

2. adás: Dr. Luczay Andrea – Endokrinológus

Dr. Luczay Andreával a Diabétesz, Endokrinológiai és Metabolikus Osztály osztályvezetője, egyetemi docens. A doktornő 1990 óta dolgozik a Bókay Gyermekklinikán és nagyon hamar kapcsolatba került a diabéteszes gyerekek ellátásával.
Andreával a klinikán gyógyuló gyerekekről, a hivatásáról, a klinika mindennapjairól, a munkájában rejlő kihívásokról, örömökről és a diabéteszben megjelenő új technológiákról beszélgettünk.

 

1. adás: Kiss Erika – vezető dietetikus és táplálkozástudományi szakértő

Erika a Semmelweis Egyetem I.sz. Bókay Gyermekklinikáján dolgozik 2008 óta. Gyermekkori álmát váltotta valóra azzal, hogy elsősorban gyerekekkel foglalkozik, és egy szelíd gyógymód, segítségével javíthat az egészségi állapotukon. Az osztályon cukorbeteg, valamint endokrin és anyagcsere betegségben szenvedő gyermekek és fiatalok kivizsgálásával és kezelésével foglalkoznak. Erikával dietetikusi hivatásról, a betegség kialakulásáról, tendenciájáról, a gyermekek cukorbetegségéről, és annak kezeléséről és a klinika ezen osztályán folyó munkájáról beszélgettünk.

 

A podcast létrejöttét a Magyar Nemzeti Bank támogatta.

Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány

1083 Budapest, Bókay János u. 53.

+36 (20) 670 1612

info@bokaygyermekklinika.hu

1 + 6 =