Warning/home/bokaygyermekklin/public_html/wp-includes/class-wpdb.php1987
Alapítványunk | Bokay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány

BÓKAY GYERMEKKLINIKÁÉRT KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY

Alapítványunkat 2011-ben hozta létre klinikánk négy vezető gyermekorvosa, akik egyben gyakorló szülők is. Céljuk az alapítvány létrehozatalával az volt, hogy a Bókay Gyermekklinika gyermek-, szülő- és munkatársbarát, modern, gyógyító intézetté váljon, a klinika nagy múltjához hűen.

Így a beérkező adományokat, a sikeres pályázatokat az önkéntes felajánlásokat teljes mértékben és kizárólagosan a Bókay Gyermekklinika fejlesztésére fordítjuk.

BÓKAY GYERMEKKLINIKA

A Bókay Gyermekklinika Magyarország első, Európa negyedik legrégibb csecsemőket és gyermekeket ellátó fekvőbeteg intézménye, amely 1839 óta szünet nélkül a gyógyítás szolgálatában működik. Ma az intézmény összesen öt épületben működik a Bókay János u. 53-54. szám alatt. 2013 októberétől a Klinika igazgatója Prof. Dr. Szabó Attila, aki egyben az alapítványunk elnöke is.

A gyermekklinikára Magyarország egész területéről és az országhatárokon túlról évente mintegy 100 000 járó beteg és közel 20 000 fekvőbeteg érkezik szüleivel együtt. Ezen kívül a Klinikán mintegy 60 000 újszülött szűrését biztosítjuk veleszületett anyagcsere-betegségekre. Jelenleg a Klinika 141 betegággyal és számos diszciplinát magába foglaló járóbeteg-rendeléssel működik.

A Klinika kiemelten és részben országos hatáskörrel, a következő specialitásokkal foglalkozik: vese megbetegedések, diabetes mellitus, csecsemő- és gyermekkardiológiai megbetegedések,  epilepszia és fejfájás, máj- és gastroenterológiai kórképek, obstrukív légúti megbetegedések, psychiátriai megbetegedések és magatartási zavarban szenvedő gyermekek ellátása, újszülöttkorban sebészeti megoldást igénylő fejlődési rendellenességek, újszülött-, csecsemő- és gyermekkori sebészeti és urológiai kórformák, szervtranszplantáltak gondozása, kissúlyú és lélegeztetésre szoruló koraszülöttek és mindezen betegségekhez társuló szív- és keringési betegségek ellátása gyermekkorban. A csecsemő- és gyermekgyógyászat itt fel nem sorolt kórképeiben szenvedő betegekkel való foglalkozás is feladata az intézetnek.

A BÓKAY GYERMEKKLINIKA ORSZÁGOSAN IS KIEMELT FONTOSSÁGÚ

 • A koraszülöttek ellátásában.
 • Az újszülöttkori szűrővizsgálatokban, amelynek során 60 000 újszülött szűrésével évente 50-60 életet mentünk meg.
 • Az egyre több gyermeket érintő krónikus gyulladásos bélbetegségek diagnosztikájában.
 • A szervtranszplantált gyermekek elő- és utógondozásában és rehabilitációjában.
 • A kisgyermekek endoszkópiás és bronchoszkópiás diagnosztikájában.
 • Radiológiai részlegünk évente 12 000 ultrahang és 7000 röntgen vizsgálatot végez.

Mindennek a munkának a segítésére hoztuk létre a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítványt.

Mindennek a munkának a segítésére hoztuk létre a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítványt.

A BÓKAY GYERMEKKLINIKA ORSZÁGOSAN IS KIEMELT FONTOSSÁGÚ

 • A koraszülöttek ellátásában.
 • Az újszülöttkori szűrővizsgálatokban, amelynek során 60 000 újszülött szűrésével évente 50-60 életet mentünk meg.
 • Az egyre több gyermeket érintő krónikus gyulladásos bélbetegségek diagnosztikájában.
 • A szervtranszplantált gyermekek elő- és utógondozásában és rehabilitációjában.
 • A kisgyermekek endoszkópiás és bronchoszkópiás diagnosztikájában.
 • Radiológiai részlegünk évente 12 000 ultrahang és 7000 röntgen vizsgálatot végez.

BÓKAY GYERMEKKLINIKA JÓSZOLGÁLATI NAGYKÖVETE

NAGY-KÁLÓZY ESZTER

KOSSUTH- ÉS JÁSZAI MARI-DÍJAS SZÍNMŰVÉSZ, KIVÁLÓ MŰVÉSZ

Megtiszteltetés számomra, hogy a Bókay Gyermekklinika jószolgálati nagykövete lehetek, hogy kivehetem a részem az itt folyó munkából. Pontosan tudom, az ember életében, hogyan ír mindent felül egy gyermek érkezése. Minden átértékelődik. Addig mindennél fontosabbnak tűnő dolgok kerülnek zárójelbe.

Nem tudok nehezebb, fájdalmasabb dolgot elképzelni mint amikor ők, a mi törékeny kis csodáink megbetegszenek. Már egy egyszerűbbnek tűnő lázas betegségnél sem tudunk másra koncentrálni, csak arra, hogy meggyógyuljanak! Minden energiánkkal, minden idegszálunkkal erre fókuszálunk. Megpróbálunk mindent megtenni: megtalálni a legjobb orvost, a legmegfelelőbb gyógymódot, a legkedvesebb, legemberségesebb környezetet.

„Gyönyörű, megható és magától értetődő, hogy onnantól fogva minden miattuk és értük történik.”

Emlékszem… 25 évvel ezelőtt kétségbeesve álltam egy kórház folyosóján, mert az akkor 3 éves gyermekemet meg kellett operálni. Fegyelmezetten követtem az “apparátus” utasításait, de sajnos az akkori “szabályokban” a szülő tájékoztatása, felvilágosítása, aggódásának csillapítása nem volt cél és feladat. A műtét után sem kaptam tájékoztatást. Nem tudtam, hogy a gyógyulás folyamata hogyan alakul, csak annyit mondtak, hogy a természet majd megoldja, bízzunk benne!

Fiatal voltam, azt gondoltam, akkor vagyok jó szülő, ha nem kérdezek, ha nem zavarom a munkát “felesleges” tudni szeretnémjeimmel. Csak éppen nem tudtam, hogy mikor kell a frissen műtött gyermekemmel a kórházba rohannom, mikor kell természetesnek vennem a felbukkanó, gyógyulással járó reakciókat. Kiszolgáltatottnak éreztem magam.

Persze tudom, hogy túlterhelt kórházainkban, egy szülő aggódásának csillapítása sok fontos percet “rabolhat el”, de  a mai, 21. századi technika már lehetőséget teremt a pontos tájékoztatásra és a folyamatos kapcsolattartásra.

Szabó Attila igazgató úrral való beszélgetésem során kiderült, hogy ez az intézmény ezt is komoly, fontos feladatának tekinti, tudván, hogy a gyógyulás folyamatában a lelki tényezők is nagyon fontos szerepet játszanak. A megértés, odafigyelés, empátia segít az elviselhetetlen nehéz terhek cipelésében. Itt nem engedik el a szülők kezét sem. Itt tudják, hogy őket be lehet, be kell vonni a gyógyítás folyamatába. Ha tudják, értik a kezelések lényegét, ismerik az előttük álló feladatokat, nagymértékben segíthetik az orvosok munkáját.

A Bókay Gyermekklinika több mint 180 éve teszi a feladatát, folyamatosan beépítve a korszakok vívmányait, tudásban, technikában egyaránt. Különféle fejlesztéseket kidolgozva, újabb és újabb célokat kitűzve próbálnak egy családiasabb, közvetlenebb légkört teremteni.

Köszönöm, hogy itt lehetek, hogy e nemes célok megvalósításában részt vehetek.

Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány

1083 Budapest, Bókay János u. 53.

+36 (20) 670 1612

info@bokaygyermekklinika.hu

11 + 15 =

: mysqli_real_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100328 Library:30306 in on line