Warning: mysqli_real_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100328 Library:30306 in /home/bokaygyermekklin/public_html/wp-includes/class-wpdb.php on line 1982
Lelki ellenálló képesség a COVID járvány idején- Szülői oldalról | Bokay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány

Kedves Szülők!

 

A COVID-19 járvány idején fokozottan igaz, hogy folyamatosan változó újabb élethelyzetekhez szükséges alkalmazkodnunk, mely során könnyen úgy érezhetjük, hogy fásultabbak, egykedvűek vagyunk. Az alig várt nyári tervek, célok is távolinak tűnnek, lehet, hogy meg sem valósíthatók. A járványhelyzet első két hónapjának tanulságait számba véve nem meglepő, ha azt tapasztaljuk, hogy kimerültté váltunk és a kidolgozott első stratégiáink is lassan kifulladnak. A sok nehézség, változás ellenére azonban nagyon fontos a pozitívumokra, és azokra a dolgokra összepontosítani, amikre valós ráhatásunk van. Gondoljuk végig például, hogy jutott-e valaha korábban ennyi időnk tartalmas családi beszélgetésekre, társasozásra, új feladatok, szerepek, hobbik kipróbálására? Valószínűleg többünk esetében a kérdésre adott válasz a nem. Fontos ezért tudatosítani, hogy ez az erőt próbáló átmeneti időszak számos előnyt, erőforrást és fejlődési lehetőséget is hordoz magában. A reziliencia, rugalmas lelki ellenálló képességet jelent, melyre érdemes ebben a helyzetben kiemelt figyelmet fordítani, hiszen lehetővé teszi és elősegíti, hogy a negatív külső hatásokhoz, stresszes életeseményekhez sikeresen alkalmazkodjunk, valamint a korábbinál hatékonyabb módon működjünk. Az ellenállóbbá válás nem csak a nehéz helyzetekkel való megküzdésben segít, hanem lehetőséget biztosít az egyéni növekedésre, és életünk minőségének javítására.

A lelki ellenálló képesség olyan viselkedési és magatartás mintázatokat, gondolatokat és cselekedeteket foglal magában, amelyeket bárki megtanulhat és egy életen át fejleszthet. Ez szülőként kétszeres jelentőségű: ha figyelmet fordítunk saját ellenálló képességünk fejlesztésére, – mely időt, energiát és elkötelezettséget igényel-, mintát is közvetíthetünk gyermekeink számára. A reziliencia fejlesztése során négy alapvető komponensre érdemes összpontosítani – a kapcsolatainkra, a testi és lelki jóllétünkre, a gondolkodásunkra és arra, hogy hogyan helyezzük fókuszba a pozitívumokat.

 

 1. Építse kapcsolatait!
 • A stresszes, váratlan helyzetek bizonytalansága, kiszámíthatatlansága miatt az emberek elszigetelhetik magukat, ez azonban nem kell, hogy a társas kapcsolatoktól való teljes elhatárolódást jelentse. Törekedjen olyan megbízható és együttérző személyekkel való kapcsolódásra, akik elfogadják az érzéseit. Az empatikus és megértő emberekkel való kapcsolat megerősíthet bennünket abban, hogy nem vagyunk egyedül a nehézségek közepette. Fontos, hogy fogadjunk el segítséget és támogatást azoktól, akik törődnek velünk. Függetlenül attól, hogy ez egy esti randevút jelent a házastárssal a gyermekek lefektetését követően, vagy egy online ebédet egy barátjával, próbáljon meg időt szakítani a valódi, értékes kapcsolattartásra azokkal az emberekkel, akik törődnek Önnel.
 • A társas kapcsolódások egy további formáját képezi a csoportokhoz való tartozás. A személyes kapcsolatok mellett néhány ember úgy találja, hogy a civil csoportokban, közösségi programokon vagy helyi szervezetekben való aktív (online) részvétel társas támogatást nyújt, és segíthet a remény visszaszerzésében. Csatlakozzon egy olyan csoporthoz, amely új célokat, vagy örömet kínálhat Önnek.

 

 1. Támogassa testi-lelki jóllétét!
 • Az önmagunkra való odafigyelés, az öngondoskodás a mentális egészség és a lelki ellenálló képesség fejlesztésének egy fontos eszköze. Ennek oka az, hogy a stressz, amit átélünk fizikai és érzelmi hatásokkal egyaránt bír. A pozitív életmód-tényezők, például a megfelelő táplálkozás, folyadékfogyasztás, a megfelelő alvás és a rendszeres testmozgás erősítheti a szervezetét a stresszhez való alkalmazkodásban, és csökkentheti a negatív érzelmek, a szorongás vagy a depresszió intenzitását.
 • Gyakorolja a mindfulnesst! A mindfulness gyakorlása, a jóga és más spirituális gyakorlatok, például ima vagy meditáció, szintén segíthetnek az embereknek a nehéz helyzetekkel való megküzdésben és a remény helyreállításában. Képessé válik még a legnagyobb megpróbáltatást jelentő időszakokban is az élet pozitív aspektusaira fókuszálni, és olyan dolgokat felidézni, melyekért hálás. Amennyiben szívesen kipróbálná a mindfulness gyakorlatát, az alábbi online videó sorozatot javasoljuk: https://www.youtube.com/watch?v=EBjnqncuSGE&list=PLYlkZJuqQSYJkQK3boZ_MHUU-MHBsQRDT

 

 1. Gondolja végig, milyen új célokat állíthatna föl!
 • Legyen proaktív! Nagyon fontos az érzelmeink felismerése és elfogadása, valamint saját jelzéseink megértése a nehéz időszakokban is, ezért tegyük fel önmagunknak a kérdést: „Mit kezdhetek ezzel a problémával az életemben?” Ha a problémák, vagy azok megoldása túl nagynak, nehéznek tűnik, bontsuk azokat kezelhető részekre. Emlékeztessük magunkat arra, hogy a motivációk és a célok még életünk stresszes időszakaiban is fejleszthetőek, újragondolhatóak.
 • Haladjon a céljai felé! Gyűjtsön össze néhány reális célt, és rendszeresen tegyen valamit – még akkor is, ha kis eredménynek tűnik -, amely lehetővé teszi, hogy elmozduljon a megvalósítandó cél irányába. Ahelyett, hogy olyan feladatokra összpontosítana, amelyek elérhetetlennek tűnnek, kérdezze meg önmagától: „Mi az a dolog, amit ma meg tudok tenni annak érdekében, hogy továbblépjek a kívánt cél irányba?”
 • Az aktuális járványügyi helyzet jó lehetőséget teremthet arra, hogy segítsen másokon. Akár önkéntesként segít egy helyi szervezetben, vagy a szomszéd idős néninek a bevásárlásban, erősítheti ezáltal a céltudatosság és az önhatékonyság érzését.

 

 1. Erősítse az egészséges, adaptív gondolatokat!
 • Tekintse a dolgokat perspektívában! Az hogy hogyan gondolkodunk, fontos szerepet játszhat abban, hogyan érezzük magunkat – és mennyire vagyunk ellenállóak, ha akadályokkal szembesülünk. Próbálja meg azonosítani az irracionális gondolkodás területeit, például a nehézségek katasztrofizációját, vagy, hogy azt feltételezi, hogy a világon minden Ön ellen fordult, és alkalmazzon kiegyensúlyozottabb és realisztikusabb gondolkodási mintákat. Például, ha úgy érzi, hogy elárasztja egy kihívás, emlékeztesse magát, hogy az, ami Önnel történik, nem determinálja azt, hogy milyen lesz a jövője, és hogy nem tehetetlen. Lehetséges, hogy nem képes megváltoztatni egy nagyon stresszes eseményt, de megváltoztathatja az értelmezésének módját és az arra való reakcióját.
 • Fogadja el, hogy a változás az élet része. A meg nem változtatható körülmények elfogadása segíthet a megváltoztatható körülményekre összpontosítani.
 • Nehéz pozitívnak maradni, ha az élet nem úgy zajlik, ahogyan elképzeltük, ahogyan terveztük. Az optimista kilátások azonban elősegíthetik, hogy jó dolgok történjenek velünk. Próbálja meg vizualizálni, elképzelni, amit szeretne, ahelyett, hogy azon aggódik, amitől fél. A folyamat során vegyen figyelembe minden olyan módszert, amellyel jobban érezheti magát, amikor nehéz helyzetekkel szembesül.
 • Tanuljunk a múltból! Időről-időre szükséges emlékeztetnünk magunkat, hogy ki vagy mi segített korábbi nehézségek idején, honnan lehet új erőforrásokat meríteni, hogyan tudunk új terveket, célokat megfogalmazni, új stratégiákat kidolgozni a szokatlan, újszerű helyzetekkel való megküzdésre, az ezekhez való adaptív alkalmazkodásra, és kérdezzük meg magunktól, mit tanultunk ezekből a tapasztalatokból.

Sok ember számára a saját erőforrásainak- és a fent felsorolt ​​stratégiák alkalmazása elegendő lehet a lelki ellenálló képesség kiépítéséhez. Időnként azonban előfordul, hogy elakadunk, vagy nehezen látjuk magunk előtt, merre is tartunk. Ezekben a helyzetekben érdemes megfontolni szakember, például pszichológus felkeresését.

 

Készítette: Greskó Martina klinikai szakpszichológus rezidens

Az Amerikai Pszichológiai Társaság ajánlása alapján- American Psychological Association (APA) https://www.apa.org/topics/resilience

 

A jelenlegi helyzetben még nagyobb szükségünk van minden segítségre. Köszönjük, hogy figyelnek Önök is Ránk, hisz így tudunk mi is vigyázni Gyermekeikre!

Kérjük ne feledkezzen meg rendelkezni adója 1+1%-ról! Csatlakozzon a csapatunkhoz! Mi a munkánkkal, Ön az adója 1%-val! Gyógyítsuk együtt a Bókay Gyermekklinikán gyógyuló gyermekeket!

Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány
Adószámunk: 18222432-1-42

——————————
„Egy kicsit a Kicsiknek”
Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány
http://bokaygyermekklinika.hu/
Bankszámlaszám: 10403387-00031000-00000008
Adószám: 18222432-1-42