Warning: mysqli_real_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100328 Library:30306 in /home/bokaygyermekklin/public_html/wp-includes/class-wpdb.php on line 1982
Ismét egy táborról számolhatunk be | Bokay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány
 

Idén még egy turnusban tudtunk tábort szervezni az I. Sz. Bókay Gyermekklinikán kezelt diabéteszes gyermekek számára.

Az I.sz. Bókay Gyermekklinika és a Bókay Gyermekklinika Alapítvány sokadik alkalommal szervezett diabéteszes betegei számára tábort. A tábor céljai között kiemelten szerepel az egy hetes, intenzív edukáció lehetősége. Ezen kívül fontos célunk az, hogy számos játékkal és sportaktivitással javítsuk ezen gyerekek kompetencia érzését. Nem utolsó sorban nagy segítséget jelent a táborozás ideje az otthonmaradó szülőknek, akik biztonságban tudva gyermeküket néhány napot pihenéssel tölthetnek.  A tábor szervezése során fontos szempont, hogy a diabétesz gondozásban résztvevő valamennyi szakember (csecsemő- és gyermekgyógyász, diabetológus, gyermekdiabetológus, gyermekgyógyász rezidensek, edukátor, dietetikus, pszichológus) jelen legyen, az éppen szükséges segítséget nyújtva a gyerekeknek.

 

Rövid beszámoló a tábori napokról:

1. nap
A táborozó gyermekekkel csütörtökön reggel indultunk autóbusszal Visegrád felé. A táborhelyen a beköltözést követően az első program a közös ebéd volt. Ebéd után a gyerekeket pszichológusunk segítségével 3 csoportra osztottuk, három különböző színű sapkával jelölve a különböző csoportokat. Minden csoport vezetője egy fiatal gyermekgyógyász rezidens kolléga volt, ami jelentős biztonságot jelentett a tábor során. A gyerekek vacsoráig csapatépítő játékok formájában ismerkedtek csapattársaikkal. Vacsora után szabad játék, sport volt a program, illetve sötétedéskor éjszakai dunaparti sétára indultunk.

2. nap
Reggeli után a gyerekekkel külön busszal mentünk fel a visegrádi fellegvárba, ahol a gyönyörű kilátás mellett a középkor kultúrájába is betekintést nyertek. A várlátogatás után gyalogosan tértünk vissza a táborba ebédelni.
A délutáni program uzsonnáig táncház volt. Turi András és családja először népi hangszereket mutatott be a gyerekeknek, akiknek volt lehetősége kipróbálni is őket. Később pedig a kezdeti bizonytalankodás után egyre nagyobb körben folyt a tánc.
Az uzsonnát követően korosztály szerint két csoportra osztva, a kisebbeknek diabetológus, a nagyobbaknak dietetikus tartott edukációt.
Vacsora után az edukációt kahoot játék formájában folytattuk: a csapatok nagy vidámság mellett tettek tanúbizonyságot diabétesszel kapcsolatos ismereteikről, de ügyesen válaszoltak a logikai, általános ismeretekre vonatkozó kérdésekre is.

3. nap
Délelőtt busszal a visegrádi bobpályára mentünk, ami hagyományosan a tábor egyik leginkább várt programja. Az ebéd utáni szabadidőben a csapatok a következő estére tervezett előadásra készültek. Uzsonnát követően újra edukáció volt a program, a kisebbek ezúttal dietetikai, a nagyobbak diabetológiai ismereteiket bővítették. Vacsorát követően, sok éves hagyományként, de ezúttal tábortűz nélkül egy kolleganőnk hívta közös éneklésre a gyerekeket. Némi húzódozás után még a kamasz fiuk is örömmel kapcsolódtak be.

4. nap
Komoly hangsúlyt fektetünk arra, hogy a táborozó gyermekek kulturális élményhez is jussanak, ezért délelőtt a visegrádi palota és várkert látogatása volt a program. Délután az esti elődásra készültek a csoportok. Vacsora után a csapatok különböző zenei (opera, rap, rock) és film (híradó, némafilm, szappanopera) stílusban mutatták be Piroska és a farkas meséjét. Nagy öröm látni, milyen sok területen tehetségesek a gyerekek (ki arcot festett, ki zenét szerzett).

5. nap
Ezt a napot várták a legjobban a gyerekek, hiszen ezt szinte teljes egészében a leányfalui termál strandon töltöttük. A nagyon sok mozgás megtette a hatását a gyerekek vércukrára is, így alig várták a tízórait, és az ebédet. A táborba visszatérés után uzsonna időben tortával köszöntöttük a tábor egyetlen születésnapos részvevőjét. Ezután került sor a tábor elmaradhatatlan és nagyon várt részére a táborzárásra és oklevél kiosztásra, búcsúzással, értékeléssel és jutalmazással.
Vacsora után az Álomzúg Bábszínház az előző évhez hasonló színvonalas előadását nézték meg a gyerekek.

6. nap
Kedden reggeli után értünk haza Budapestre. A táborban a fentieken kívül folyamatosan rendelkezésre álló sporteszközökkel mindennapos sportaktivitást biztosítottunk a gyerekeknek. A lehetőségek között szerepelt pingpong, tollaslabda, foci, trambulin, lengőtenisz. A tábornak folyamatosan keretet adott a pszichológusunk által biztosított szakmai háttér. A gyerekek rendelkezésére állt egy csendes sátor is, ahol alkalmuk volt a tábor nyüzsgéséből kicsit visszahúzódni, ha szükségét érezték.

Diabétesszel élő gyermekek táboroztatása esetén az egyik központi elem mindig az étkezés, ami egyben az edukáció egyik közvetlen lehetőségét is jelenti. A gyermekek és kísérők a táborhelytől minden nap diabéteszes és gluténmentes diétás étkezést kaptak. Napi 3 főétkezés mellett 3 kisétkezés szerepelt az étkeztetésben, kifejezetten jó minőségben és megbízható szénhidrát tartalommal. A tábori étkezés összeállítását dietetikusunk segítette.

A diabéteszes gyermekek biztonságát a táborban folyamatosan jelenlévő szakápolóink biztosították, akik nappali és éjszakai műszakban is naponta 8-szor mérték a vércukor értékeket, felügyelték az inzulin beadást, cserélték a pumpa kanülöket, figyeltek a szenzor kalibrálásokra. Az általuk végzett hatalmas munkát a mintegy 2000 vércukor méréssel tudjuk jellemezni. Táborunk az anyagcserekisiklások kezelésére is felkészült, amire idén szerencsére nem volt szükség.

 

A táborozás lehetőségét az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány biztosította. Emellett hálásan köszönjük a dm Kft-nek, az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt-nek, az Auchan Magyarország Kft-nek és az Asix Distribution Kft-nek, hogy adományaikkal hozzájárultak a tábor megvalósulásához!

 
 
 
 
 
 
————————————
„Egy kicsit a Kicsiknek”
Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány
http://bokaygyermekklinika.hu/
Bankszámlaszám: 10403387-00031000-00000008
Adószám: 18222432-1-42