Kedves Szülők!

 

A képernyő előtt töltött idő jelentősen megnőtt az elmúlt hetekben, részben a digitális oktatás, részben a szükségszerű otthonlét, kevesebb szabadtéri program miatt. Elsődlegesen a nem képernyőhöz kötött elfoglaltságokat javasoljuk, azonban esetenként mégis hasznos lehet, ha a gyermek, fiatal el tud ütni egy kis időt videojátékokkal. Hogyan válasszunk, mit engedjünk gyermekeinknek ebben az amúgy is feszültségekkel terhelt időszakban?

Összegyűjtöttünk néhány szempontot, melyek hasznos sorvezetők lehetnek a szülők számára.
1. Törekedjünk rá, hogy mi magunk nézzük meg a játékokat először, keressünk gameplay videókat Youtubeon, (amiben valaki egy játékkal játszik és ezt rögzíti) és ha úgy érezzük, hogy belefér az értékrendünkbe amit a játék közvetít, akkor mutassuk be gyermekünknek.

2. Érdemes kikérni a gyermek véleményét, van-e valami, amire esetleg vágynak egy ideje. Amennyiben igen, javasoljuk, hogy ő mutassa be a játékot a szülőknek, magyarázza el mi a lényeg, mi a cél és miért tetszik neki ez a játék.

3. Mindig ellenőrizzük a játék javasolt életkori határát. Alapvetően kétféle létezik, a PEGI és az ESRB rendszer. Európában a PEGI a használatos, melyre a www.pegi.info oldalon rá is kereshetünk.

4. A tartós otthonlét idejére érdemes egyeztetni barátok szüleivel, és esetlegesen kooperatív, közös együttműködésen alapuló játékokat választani, melyek közben aztán megfelelő VOIP alkalmazásokon, vagy a beépített kommunikációs csatornákon keresztül tarthatják a kapcsolatot.

5. Fontos mindazonáltal, hogy még ezekben az időkben is tartsuk a játékhasználatot megfelelő keretek között, mely a lehető legegyértelműbb módon legyen jelezve a gyermek számára. Amennyiben napirendet készítünk, tüntessük fel benne a videojáték idejét. Következetesen tartsuk magunkat a megbeszélt keretekhez! Javasolt továbbá, hogy lehetőleg az otthoni tanulást követő időszakra, akár jutalomként iktassuk be a játékidőt!

 

A következő felsorolásban néhány ingyenes vagy nem nagy költségvetésű játékot gyűjtöttünk össze. Az esetenként felmerülő játékon belüli vásárlások miatt figyeljünk a bankkártya beállításainkra, nehogy gyermekünk akarva-akaratlan költsön pénzt!

skribbl.io (a tisztán emberi interakciókra alapuló menet miatt nincs értelme életkori határt húzni)
Gyakorlatilag rajzos activity, melyet közösen játszhatunk. A skribbl.io egy online böngészőben is játszható teljesen ingyenes, magyar nyelvet is támogató játék, de ha a tanult nyelvet állítjuk be, szógyakorlásnak is érdekes lehet. Felnőttek számára is élvezetes, akár egész nagy online társaság számára is.

Rocket League (akár óvodás kortól)
Autók fociznak. Nagyjából így foglalható össze a fizetős Rocket League játék. Három a három ellen módosítható, alakítható kisautókkal kell bejuttatni a labdát az ellenfél kapujába. Jelenleg STEAM-en, PS4-en XONE-on és SWITCH-en elérhető. Élvezetes játék, és az aránylag rövid meccsek miatt egyszerűbb az időbeosztás. Kontroller javasolt, de nem kötelező.

Overcooked/Overcooked2 (akár óvodás kortól)
Az elmúlt évek egyik legmagasabbra értékelt kooperatív játéka és annak friss folytatása. Közös főzés négyesben az északi sarkon? Ilyen és ehhez hasonló furcsa, vicces helyzetekben történő ételkészítés cuki grafikával családbarát módon. Gyerekek felnőttek számára egyaránt garantált szórakozás. Microsoft, PS4, XONE, SWITCH platformokon. Fizetős játék.

BattleBlock Theater (12 éves kortól)
Vicces, fura, kicsit őrült, nagyon macskás fizetős, ügyességi játék, mely egyedül is élvezhető, de a fő erőssége a kétszemélyes kooperatív mód. Nagy előnye az osztott képernyő, így akár egy eszközön ketten is játszhatnak. A szintek rövidek, így az időgazdálkodás szempontjából is jó választás lehet. Habár a rajzolt stílus miatt azt gondolnánk elsősorban a kisebbeknek való a játék, azonban a viccek stílusa a és néha igencsak nehéz pályák miatt inkább a serdülő korosztálynak javasolt.

Ori and the Blind Forest/ Ori and the Will of Wisps (7 éves kortól)
Az Ori sorozat két fizetős darabja minden kétséget kizáróan a videojátékgyártás és a művészet közötti átmenetet képviseli. Mind a látványvilága, mind a története kiemelkedően szép. Nehézsége, valamint a néha kissé ijesztőbb részek miatt azonban kicsiknek nem javasolnánk, talán csak közös játékként, ahol apa vagy anya játszik a gyermek pedig követi a történetet.

Child of Light (7 éves kortól)
A következő pár napban ingyenes UPLAY felületen, igazi mesés történet, melyet közösen olvasva is élvezhetünk, a körökre osztott harca pedig kellően nyugalmas. A rajzos grafika pedig a mesekönyv érzést erősíti.

Rabids CODING (akár óvodás kortól)
A UBISOFT stúdió emblematikus, felpörgött nyuszijait kell átjuttatni a pályákon, miközben a programozás logikáját, annak alapjait használjuk. Jelenleg szintén ingyenesen elérhető a UPLAY online boltban. Szórakoztató tanulás és logikai fejlesztés egyben kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

 

Természetesen lehetne még folytatni a sort, mi most csupán pár, különböző típusú játék bemutatására törekedtünk.

Zárásként újra szeretnénk hangsúlyozni, hogy rendkívül fontos még ezekben az időkben is megfelelő keretek között tartani a játékhasználatot. Törekedjünk rá szülőként, hogy minden napra jusson közös –nem digitális eszközökön alapuló- játék gyermekeinkkel, mely mindenki számára örömforrás tud lenni.

A szerzőknek nincsenek érdekeltségeik a fent részletezett játékokat illetően. Célunk csupán az volt, hogy némi támpontot adjunk a videojátékokban kevéssé otthonosan mozgó szülők számára.

Készítette: Dr. Keszeg András, Dr. Ábrahám Ildikó, Máté Orsolya, Cserép Melinda

 

 

A jelenlegi helyzetben még nagyobb szükségünk van minden segítségre. Köszönjük, hogy figyelnek Önök is Ránk, hisz így tudunk mi is vigyázni Gyermekeikre!

Kérjük ne feledkezzen meg rendelkezni adója 1+1%-ról! Csatlakozzon a csapatunkhoz! Mi a munkánkkal, Ön az adója 1%-val! Gyógyítsuk együtt a Bókay Gyermekklinikán gyógyuló gyermekeket!

Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány
Adószámunk: 18222432-1-42

——————————
„Egy kicsit a Kicsiknek”
Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány
http://bokaygyermekklinika.hu/
Bankszámlaszám: 10403387-00031000-00000008
Adószám: 18222432-1-42