Warning/home/bokaygyermekklin/public_html/wp-includes/class-wpdb.php1987
Tájékoztató a Klinikánkon gondozott gyulladásos bélbeteg gyermekek és szüleik részére | Bokay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány

Tájékoztató készült a Klinikánkon gondozott gyulladásos bélbeteg gyermekek és szüleik részére a koronavírus fertőzés kapcsán felmerülő legfontosabb kérdésekről:

Mennyire veszélyes ez a vírus gyermekemre?
Az Egészségügyi Világszervezet szerint a koronavírus kockázata gyermekeknél és fiatal felnőtteknél alacsonyabb, mint felnőtteknél, de tünetmentesen is hordozhatják a vírust. A koronavírussal fertőzött gyermekek többségénél enyhe vagy közepes a megbetegedés súlyossága, hasonló tünetekkel, mint az influenza. A gyulladásos bélbeteg gyermekek a betegség jellegéből adódóan eleve jobban ki lehetnek téve egyes fertőzéseknek, de nem minden beteg esetében beszélhetünk kifejezetten gyengült immunrendszerről ezekben a gyermekekben. Minden beteg eltérő, állapotuktól és a gyógyszerektől is függ, mennyire számítanak immunhiányosnak. Javasolt, hogy a betegek szülei kérdéses esetekben kérdezzék meg telefonon a kezelőorvost, hogy mi a javasolt az adott beteg esetében. Amennyiben újabb információ áll rendelkezésre, akkor ezt a leírást frissítjük ebben a tekintetben is!

Szedje-e tovább a gyógyszereket?
Általánosságban elmondható, hogy a kezeletlen gyulladásos bélbetegség, a tünetek fellángolása nagyobb kockázattal jár, mint a gyógyszerszedés mellett esetleg fennálló csökkent védekezőképesség. A legtöbb meszalazin/szulfaszalazin készítmény (Pentasa, Salofalk, Salazopyrin) nem csökkenti az immunvédekező képességet. Az azatioprin/metotrexát gyógyszerek (Imuran, Azathioprin, Metoject, Namaxir) csökkenthetik a vírusokkal szembeni védekezőképességet, de ezek tartják a betegséget egyensúlyban, és hatásuk hosszútávú, ezért ne hagyja abba szedését, tünetek esetén egyeztessen kezelőorvosával, valamint a 3 havonta szükséges kontrollra menjen el! Szteroid szedése esetén (Prednisolon, Medrol) szintén fokozott a fertőzéskockázat, a helyi gyulladáscsökkentők (Cortiment, Budenofalk) esetén ez kisebb, kezelőorvossal egyeztessenek a folytatásukról, esetleg a dózis csökkentése lehet indokolt! Biológiai terápia (Remicade, Zessly, Humira, Entyvio, Stelara) gyógyszerek szintén az immunműködést befolyásolják, ezek leállítása szintén nem indokolt a betegség fellángolásának kockázata miatt, kezelőorvossal egyeztetve menjenek a szükséges kontrollokra, a következő adag gyógyszerért, amit 3 hónapra is kiadunk, amennyiben a beteg állapota engedi!

Jöjjenek-e kontrollra a kórházba?
Minden esetben a legjobb védekezés a vírusfertőzéssel szemben, ha kerüljük a fölösleges, esetleg betegekkel való találkozás lehetőségét. Az ambuláns vizsgálatokra továbbra is lehetőség van, azonban a járványhelyzet miatt javasolt, hogy azon gyulladásos bélbetegek, akik panaszmentesek, lehetőség szerint halasszák el a személyes kontrollt, kezelőorvosukkal egyeztessenek az új időpontról! A telefonon egyeztetés során a meglévő tünetek alapján kerül eldöntésre, hogy mennyi idővel halasztható el a kontrollvizsgálat.Az azatioprin/metotrexát és/vagy biológiai terápiát kapók esetében rendszeres, de legalább 3 havonta történő kontroll indokolt, amitől eltekinteni csak a kezelőorvossal való egyeztetés alapján van lehetőség, ezért ezen betegek kontrollját sokkal nem halaszthatjuk el, tehát különösen fontos, hogy a következő kontroll időpontját egyeztessék !

Milyen extra teendők vannak gyulladásos bélbeteg gyermekek esetében?
A fokozott higiénés előírások betartása, gyakori kézfertőtlenítés, lázas, légúti betegek kerülése, külföldi utazások lemondása lehet szükséges, amelyek általános teendők, ezekről a lenti kormányzati, ill. egyéb hivatalos honlapokon lehet tájékozódni. Kórházi látogatási tilalom miatt bentfekvő gyermek mellett egyszerre csak egy szülő/hozzátartozó tartózkodhat. Ambuláns betegforgalom a kórházi bentfekvő részen egyelőre nem történhet, ezért a kontrollvizsgálatok időpontja tolódhat, amennyiben a beteg állapota ezt megengedi (ld. fent). Hirtelen állapotromlás, fokozódó vagy újonnan jelentkező súlyos panaszok esetén (erős hasfájás, nagy mennyiségű véres széklet, egyéb aggasztó tünet) továbbra is soron kívül jelentkezhetnek a Sürgősségi Osztályon!

Összeállította:
Dr. Cseh Áron, gyermekgasztroenterológus, I. Sz. Bókay Gyermekklinika

 

 

A jelenlegi helyzetben még nagyobb szükségünk van minden segítségre. Köszönjük, hogy figyelnek Önök is Ránk, hisz így tudunk mi is vigyázni Gyermekeikre! 

Kérjük ne feledkezzen meg rendelkezni adója 1+1%-ról! Csatlakozzon a csapatunkhoz! Mi a munkánkkal, Ön az adója 1%-val! Gyógyítsuk együtt a Bókay Gyermekklinikán gyógyuló gyermekeket!

Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány
Adószámunk: 18222432-1-42

 

 

——————————
„Egy kicsit a Kicsiknek”
Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány
http://bokaygyermekklinika.hu/
Bankszámlaszám: 10403387-00031000-00000008
Adószám: 18222432-1-42

 

 
: mysqli_real_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100328 Library:30306 in on line