Warning: mysqli_real_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100328 Library:30306 in /home/bokaygyermekklin/public_html/wp-includes/class-wpdb.php on line 1987
Idén is diabéteszes tábor! | Bokay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány
 

A Bókay Gyermekklinika és a Bókay Gyermekklinika Alapítvány sokadik alkalommal szervezett diabéteszes betegei számára tábort. A tábor céljai között kiemelten szerepel az egy hetes, intenzív edukáció lehetősége. Ezen kívül fontos célunk az, hogy számos játékkal és sportaktivitással javítsuk ezen gyerekek kompetencia érzését. Nem utolsó sorban nagy segítséget jelent a táborozás ideje az otthonmaradó szülőknek, akik biztonságban tudva gyermeküket néhány napot pihenéssel tölthetnek.  A tábor szervezése során fontos szempont, hogy a diabétesz gondozásban résztvevő valamennyi szakember (csecsemő- és gyermekgyógyász, diabetológus, gyermekdiabetológus, gyermekgyógyász rezidensek, edukátor, dietetikus, pszichológus) jelen legyen, az éppen szükséges segítséget nyújtva a gyerekeknek.

 

Rövid beszámoló a tábori napokról:

 

  1. nap: Visegrádra érkezés után a szobabeosztás és ebéd következett, majd a csapatokat kialakítása történt meg. Három 13-14 fős csapat alakult, akiket piros, zöld, kék sapkáikról könnyű volt megkülönböztetni. A csapatok vezetői rezidens orvosok voltak (akik jelenléte nagyban növelte a gyerekek folyamatos biztonságos ellátásának lehetőségét). Hozzájuk az idén először csatlakoztak az idősebb gyerekek közül kiválasztott segítők. A csapatok között a tábor végéig tartó verseny indult, melyben a konkrét feladatok mellett a pontosság, az egymás segítése is pontot ért. Uzsonnáig egymás megismerését célzó játékokat játszottak a csapatok. Uzsonna után került sor az első edukációs blokkra. Vacsoránál kihirdették az idei tábor színdarab témáját (Hófehérke és a hét törpe) és a csapatok kisorsolták egymás között a film- és zenestílust, amiben a témát fel kellett dolgozniuk. Vacsora után szabadfoglalkozás volt. Pótvacsora után az arra vállalkozók rövid sétát tettek az esti Dunaparton.
  2. nap: A kedd délelőtti program a Fellegvár meglátogatása volt. Felfele bérelt busszal, lefelé gyalog tették meg az utat a csapatok.  A Fellegvár látnivalói, a gyönyörű kilátás a gyerekeket és a kísérőket egyaránt elbűvölte. Délután a 77 Elektronika képviselője látogatta meg a tábort és hozott apró ajándékokat a gyerekeknek. Ezt követően népzenészek érkeztek és táncra perdítették a táborlakók többségét. A tánc után lehetősége volt a gyerekeknek a hangszereket kipróbálni, együtt zenélni a zenészekkel. Vacsora után a 2. edukációs blokkon vettek részt a gyerekek.
  3. nap:Szerda délelőtt a Királyi Palotába látogatottak el a táborozók, ahol a helyszínnel kapcsolatos kérdéseket tartalmazó feladatlapot töltöttek ki a csapatok, a tudás mellett a csapat egység építése is hangsúlyt kapott. Ebéd után uzsonnáig arcfestés, csillámtetkó készítés és szabad program volt. Uzsonna és vacsora között került sor a 3. edukációs blokkra, vacsora után a csapatok a színdarabra készültek.
  4. nap: A csütörtöki nap a strandolásé volt. Bérelt autóbusz szállította a táborozókat Leányfalura és vissza. Az időjárás kegyes volt, az előző napokhoz képest melegebb, naposabb idő fogadta a gyerekeket. Uzsonnára a gyakorlati edukáció fontos elemeként fagylaltot kaptak a gyerekek. Vacsora után folytatódott a színdarab próba.
  5. nap: Péntek reggelinél kihirdették a szoba szépségverseny eredményét, a győztes szoba extra meneteket nyert a délelőtti bobozáson. Ebéd után egy utolsó próbát követően a csapatok bemutatták színdarabjaikat, ami nagyszerű szórakozás volt a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt. Ezt követően került sor a csapatverseny eredményének kihirdetésére, és a táborzárásra: a tábori oklevél és a táborra emlékeztető ajándékok átadására. Vacsora után már csak a csomagolás volt hátra. Szombaton reggeli után hazaindultak a résztvevők, annak reményében, hogy jövőre is lesz lehetőségük hasonló feltételekkel táborozni.

Diabétesszel élő gyermekek táboroztatása esetén az egyik központi elem mindig az étkezés, ami egyben az edukáció egyik közvetlen lehetőségét is jelenti. A gyermekek és kísérők a táborhelytől minden nap diabéteszes és gluténmentes diétás étkezést kaptak. Napi 3 főétkezés mellett 3 kisétkezés szerepelt az étkeztetésben, kifejezetten jó minőségben és megbízható szénhidrát tartalommal. A tábori étkezés összeállítását dietetikusunk segítette.

A diabéteszes gyermekek biztonságát a táborban folyamatosan jelenlévő szakápolóink biztosították, akik nappali és éjszakai műszakban is naponta 8-szor mérték a vércukor értékeket, felügyelték az inzulin beadást, cserélték a pumpa kanülöket, figyeltek a szenzor kalibrálásokra. Az általuk végzett hatalmas munkát a mintegy 2000 vércukor méréssel tudjuk jellemezni. Táborunk az anyagcserekisiklások kezelésére is felkészült, amire idén szerencsére nem volt szükség.

 

A táborozás lehetőségét az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány biztosította. Emellett hálásan köszönjük a dm Kft-nek, a Tesco váci telephelyének, hogy adományaikkal hozzájárultak a tábor megvalósulásához! A friss zöldséget és gyümölcsöt a táborhoz az Auchan Magyarország szervezésében az Iványi Zöldségkert Kft, a Jászvega Global Kft és a Petheő Kertészet biztosította, köszönjük!

 
 
 
 
 
 
————————————
„Egy kicsit a Kicsiknek”
Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány
http://bokaygyermekklinika.hu/
Bankszámlaszám: 10403387-00031000-00000008
Adószám: 18222432-1-42